Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 14:19 - Да сключиш застраховка: най-глупавият начин да изгубиш парите си
Автор: whitebarde Категория: Бизнес   
Прочетен: 2582 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Тая история я видях в блога на цефулествен:
http://bgsever.info/news/?p=551#comment-14
Именно за това най-глупавият варант по който човек може да пропилее всичко, което има е сключването на застраховка. Какво казват застрахователите?  "Ето тук ще имате едни дълги пари. Като изтече полицата-получавате парите на куп, а през цялото време получавате сигурност". Това обаче не е точно така.  Минималната месечна вноска е 50 лв. В по-голямата част от случаите това се явява 1/10 от заплатата на българина. На година по 600 лв. да кажм, че я сключваш на 30 години, максималния срок е до годината на пенсиониране- тоест 35 години. внасяш общо 21 000 лв. Да сложим реалистичната им годишна лихва от 3.5% получаваш при пенсионирането си 21 735 лв. Айде да кажем 22 000 лв да са.  Изглеждат много пари, това сега са 30-40 заплати.  Толкова струва двустаен апартамент в провинцията.   В случая, който Лора описва, при нормална заплата през комунизма 120 лв при изтичането на полицата е трябвало а получи 31 заплати. Пак- за гарсониерка някъде е щяло да стигнат. Толкова ли е получила?   Няма как да се пртедвиди икономиката в дългосрочен план. При сключане на застраховка възможността да давате 1/10 от заплатата си, а накрая със събранте пари едва да можете да си купите дънки е страшно много голяма.

И в моето семейство имаше подобен случай.
Сключила майка ми застраховка, когато била на 19 Плащала добросъвестно едни пари, в продължение на 45 години. Накрая трябвало да получи 40 000 лв - тогава за тия пари можело да си купиш апартамент в София и чисто нова "Лада".  
Накрая с получените 40 лв ми купи обувки.
И през целия комунизъм, че и през демокрацията, с едни пари дето е можело да се дадат за всякакви полези и приятени неща- от почивки на море и планина до ремонти вкъщи итн - човек си взима обувки.

Застрахователите казат: "Ама то сега сме Европейски съюз, той е силен и непоклатим".
Колко безумно е това? 
Та нима  в началото на 70-те комунистическия блок не е изглеждал силен и непоклатим? 
Айде остави 70-те гдини. Ами то преди 5 години Сирия, Египет и целия оня регион си бяха едни нормални държави с процъфтяващ туризъм.
 Сега в Египет ходят само руснаците, охранявани от танкове. 

С една дума изводът е:

                        ДЪЛГИ ПАРИ=ИЗГУБЕНИ ПАРИ
 



Гласувай:
5



1. starotomagare - Точно така стои въпроса с дълговременните застраховки
21.06.2013 23:49
Съществуват планински застраховки за които мисля ,че могат да бъдат полезни .същото се отнася и за други кратковременни застраховки които не са скъпи и заробващи но все пак могат да покрият известни непредвидени разходи.Въпроса е в подробностите по сключването им защото бившите мафиоти -застрахователи ще направят всичко възможно за да не платат. За това трябва да се избират само такива които са си извоювали име и са европейски.Все пак всичко зависи и от отделни служители които се борят на живот и смърт със застрахованите с право на обещетение.
цитирай
2. whitebarde - е
24.06.2013 18:28
с планинските застраховки бива. "Злополуката" напимер, даваш там стотина лева и цяла година си застрахован. Обаче..точно както казваш - ще направят всичко възмжно да не ти платят. Дори и "европейските" като "Алианц", "Дженерали" и "Айенджи". Имат някаква клауза, която гласи, че застраховката не важи, ако човек сам се е поставил в опасност- тоест ако отидеш да речем на скално катерене го духаш, приема се, че ти сам си си пожелал и нарочно си се потрошил.
Голяма разправия и мъка е.
Но общо взето макар и да мнаваш през ада вземаш някой лев, пак си заслужава.
цитирай
3. starotomagare - Коментирам по-скоро като лаик чул...
29.06.2013 20:14
това онова от различни хора.Споменаваха за доста по-дребни суми и то за по-къс период.Ако ходиш инцидентно все пак няма защо да се застраховаш за една година пък и ако просто стъпиш на криво и се наложи да те транспортират едва ли ще успеят да се измъкнат...както и за застраховките при пътуване в чужбина и здравните там.Със сигурност има врътки да те прецакат но мисля, че все пак е по-добре отколкото да разчиташ само на късмет .Мисля ,че и билетчетата и картите при пътуване и злополука в градския транспорт ти осигуряват някакви застрахователни компенсации.Застраховането обаче за дълъг срок и рекламирано като форма на спестяване си е тотална измама.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: whitebarde
Категория: Други
Прочетен: 316821
Постинги: 98
Коментари: 172
Гласове: 541
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930